Motormuseum
Visningspris 25 kr/pers, se öppettider
Motormuseét har ca 100 motorer att visa upp på ca 360 m2
Tändkulemotorn uppfanns av Engelsmannen Acroyd 1890.
I Kalmar Län fanns som mest ca 15 motorfabriker, exempelvis Storebro, Haddarp, Hjorteström, Br. Nilsson i Västervik, Beijer i Vimmerby, Beijer i Kristdala, Krimo i Kristdala, Tålebo och Målilla Mekaniska Verkstad. I Målilla tillverkades ca 8 000, i hela landet beräknas 200 000 motorer ha tillverkats. Idag utgår man från att det finns 5-10 000 Svenska och utländska tändkulemotorer bevarade i Sverige. Tack vare en donation från familjen Alm i Målilla, som innehaft Målilla Mekaniska Verkstad i tre generationer, kan man bese några av dessa motorer i vårt motormuseum. Vi har bland annat den första tillverkade Målillamotorn från 1907, 8 hk liggande öppen vev. I motormuseet kan man se ca 13 Målillamotorer mellan år 1907-1959. Ett stort antal motorer fungerar och visas i drift på MOTORNS DAG. Motormuseet invigdes den 20 juli 2006 av Hultsfreds dåvarande kommunalråd, Bo Bergman.


Här är några interiörbilder:


Motororer tillverkade vid Målilla Mekaniska Verkstad
Motor nr 1
Denna motor är den första som tillverkades vid Målilla Mekaniska Verkstad. Det är således en prototyp. Motorn konstruerades av CA Alm år 1907 och är en fotogenmotor. Tändsystemet är kula, bränslematningen sker med lågtrycksinsprutning och varvtalsregleringen sker med s.k. frislagsregulator. Insprutning och utblåsning är Dessutom är motorn utrustad med vatteninsprutning, vilket höjer effekten. Smörjning Motorn, som är på 8 Hk vid 350 r/m, såldes år 1908 till Karlstorps Prästboställe. Där gjorde den tjänst vid tröskning och annat på en gård förekommande arbeten tills den återköptes av Målilla Mekaniska Verkstad 1932, då den ersattes med en Målillamotor Typ B på 25 Hk.
Motor nr 2
Denna motor är en typ B på 15 Hk vid 350 r/m och är av tändkuletyp. Motorn förses med bränsle via en lågtrycksinsprutningspump och varvtalet regleras av en centrifugalregulator. Motorn är av 2-taktstyp, som via en luftventil i vevhuset tar in friskluft som via kolv styrs in i förbränningsrummet. Smörjningen sköts av en ÅSSA Lubrikator, ramlagren är av rulltyp och vevlagret av babbits. Kylning sker med vattenpump driven av excenter på vevaxeln. Vattnet cirkulerar omkring på graderverket och kyls av luften. Denna motor levererades till Västrums Gård i Verkebäck i mars 1929 och har sedan sålts till Baggetorps Kvarn. Den återköptes till Calmoverken 1975 av Axel Alm. Motorn renoverades till nyskick av Ragnar Pettersson, som var montör vid Calmoverken, innan den ställdes av.
Motor nr 3
Motor DS 10 är en tvåtakts heldiesel, som tillverkades vid Calmoverken mellan 1939 och 1958. Motorn är en tvåtaktare med trappkolv och färskoljesmord. Motorn är en direktinsprutad vid Bosch insprutningspump och spridare. Insprutningstrycket är 120 atö. Kompressionsförhållandet är 21:1, vilket gör att motorn startar ned till - 20 o. Kylning sker med vatten, som cirkulerar medelst kugghjulspump. Motorn har en cyldiam. På 110 m/m och slaglängd på 140 m/m effekt 10 Hk vid 1000 r/m. Denna motor är den sista som tillverkades av c:a 3.000, varav huvudparten finns i Sydamerika.
Motorer nr 4 och 5
Dessa båda motorer, LSD-1 och LSD-2 är de enda luftkylda 4-takts Dieslar som tillverkats i Skandinavien. Motorerna konstruerades och tillverkades av Calmo-verken mellan 1957 och 1959. De var på 11 resp. 22 Hk vid 1800 r/m. Kylningen gjordes av luft medelst en axialfläkt som drevs av vevaxeln. Bränslesystemet är Bosch direktinsprutning via hålspridare med förbränningsrummet i kolven. Smörjning vid slutet oljesystem med kugghjulspump och fullflödesfilter. Dessa motorer kom på grund av utlandskonkurrens bara att tillverkas i 2 små serier, varav dessa är de 2 sista.
Motor nr 6
Målilla Mek. Verkstad har tillverkat denna prototyp, som är en 2 cyl Bensinmotor. Motorn konstruerades av Ingenjören Carl Alm 1916. Denna motor har tvångsstyrda avgasventiler, medan insugningsventilerna är av "snarktyp", förgasaren är Ford och magneten Bosch, smörjningen är av stänktyp, vattenpumpen är självsugande kolvpump. Effekten är 4 Hk vid 1500 r/m. Denna motor finns endast i detta exemplar.